Portugese Republiek

Portugal is de meest westelijk gelegen lidstaat van de Europese Unie en vormt samen met Spanje, Andorra en Gibraltar het Iberische schiereiland. In totaal leven er circa 10,6 miljoen mensen. De hoofdstad en het economisch centrum van het land is Lissabon met ongeveer 550.000 inwoners.

Portugal is een van de oudste leden van de NAVO en trad ook vroeg toe tot de Europese Unie: het land werd lid in 1986, toen de EU nog bekend stond als de Europese Gemeenschap (EG). Lidmaatschap was een logische stap nadat Portugal zich na de Anjerrevolutie in 1974 tot een stabiele democratie had ontwikkeld. Tijdens de Anjerrevolutie werd een militair dictatuur omver geworpen.

Portugal heeft zich goed hersteld van de wereldwijde financiële crisis in 2009. Een door de EU beschikbaar gesteld krediet van 78 miljard euro, om hervormingen door te voeren, kon in mei 2014 worden afgesloten. De werkloosheid daalde van 14,1% in 2014 naar 11,6% in 2016.

Het begrotingstekort daalde van 10% in 2010 naar zo’n 4% in 2015. In 2016 wordt dit naar verwachting van de Europese Commissie teruggebracht naar 2,7%. Door deze positieve ontwikkeling kan Portugal probleemloos op de financiële markt herfinancieren.

Na een periode van recessie bevindt de Portugese economie zich weer in een bloeiperiode. Volgens de voorjaarsprognoses 2016 van de Europese Commissie stijgt het bruto binnenlands product in 2016 met 1,5% en in 2017 met 1,7%

De belangrijkste motoren van de economie in Portugal zijn landbouw (wijn, olijfolie) en het toerisme, dat met name dit jaar sterk aantrekt. Andere pijlers zijn de productie van auto’s en de textiel-, farmaceutische en kunststofindustrie. Naast de traditionele industrieën ontwikkelt Portugal zich sterk op het gebied van innovatie en ondersteuning van jonge ondernemingen. Getuige daarvan is Lissabon's benoeming tot Europese Ondernemende Regio 2015 door het Comité van de Regio's van de EU, alsmede haar organisatie van de Web Summit, een van de grootste technologie beurzen in de wereld.

Volgens data van het Portugese Bureau voor de Statistiek INE – Instituto Nacional de Estatística blijkt Nederland één van de belangrijkste handelspartners van Portugal. Nederland mag zich na Spanje, het VK, Frankrijk, Duitsland en de VS zijn belangrijkste leverancier noemen. De Nederlandse export naar Portugal bestaat vooral uit landbouwproducten, machines en vervoermaterieel, kantoor- en automatiseringsmachines, chemische producten en verschillende fabricaten.