Slowaakse Republiek

Slowakije, lid van de Europese Unie sinds 2004 en lid van de eurozone sinds 2009, ligt in het oosten van Centraal-Europa. Het grenst aan Tsjechië en Oostenrijk in het westen, aan Polen in het noorden, aan Oekraïne in het oosten en aan Hongarije in het zuiden. In de parlementaire republiek wonen circa 5,4 miljoen mensen, waarvan ruim 410.000 in de hoofdstad en het economisch, politiek en cultureel centrum van het land, Bratislava. In 2016 stond Bratislava op de 3e plek uit 263 regio’s binnen de EU gerangschikt op basis van de koopkrachtstandaard (bron: Eurostat).

Slowakije behoort al jarenlang tot de snelst groeiende economieën van de EU (+3,6% in 2015, +3,3% in 2016) en dit sterke momentum is overgebracht naar 2017 (voorspelde groei +3,4%), waarbij het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat deze sterke groei zich stabiel voortzet in de komende jaren. De groei van de Slowaakse economie wordt voornamelijk ondersteund door een sterke groei in de particuliere consumptie, die profiteerde van dalende werkloosheid en stijgende reële lonen. Een herstel van investeringen in vastgoed in het eerste kwartaal van 2017 versterken deze positieve trend verder.

Slowakije is de 39ste grootste export-economie ter wereld en de 18e meest complexe economie volgens de Economic Complexity Index (2015). Nederland en Slowakije onderhouden intensieve economische betrekkingen. Nederlandse bedrijven investeren veel in Slowakije, bijvoorbeeld in financiële dienstverlening, technologie, metaalbewerking, kunststofproductie, voedingsmiddelenproductie, detailhandel en logistiek. De Nederlandse export naar Slowakije bedroeg € 1,5 miljard in 2016 en bestaat vooral uit machines en vervoersmaterieel. De Nederlandse invoer uit Slowakije bedroeg € 1,4 miljard in 2016 en bestaat vrijwel volledig uit industriële goederen. Het merendeel van die producten betreft automatiseringsmachines, televisies en auto's.