undefined

De een is er handig in, de ander stelt het zo lang mogelijk uit: de deadline voor uw belastingaangifte nadert. Ook bij Savedo is en blijft het een veelbesproken onderwerp. Niet alleen is onze belastingpagina drukbezocht, ook onze klantenservice krijgt regelmatig vragen over hoe het nou precies zit.

 

Een veelgestelde vraag is dan ook wat bronbelasting precies is. Net als in Nederland, behoort u in andere landen belasting te betalen over uw vermogen. Dit heet ‘bronbelasting’, en wordt geheven over uw spaarrente. Echter, als fiscaal inwoner van Nederland moet u ook over uw buitenlandse tegoeden belasting betalen in box 3. In de regel zou dit betekenen dat u dubbel belast wordt.  

Vrees niet: doordat Nederland verdragen met andere landen heeft afgesloten kunt u deze dubbele belasting gedeeltelijk of zelfs geheel voorkomen. Het verlagen of voorkomen van bronbelasting klinkt eigenlijk moeilijker dan het daadwerkelijk is: Savedo ondersteunt u namelijk in dit proces. Hoe werkt dit dan precies?  

Om uw belasting te verlagen, behoort u een aanvraag bronbelastingverlaging te doen bij de fiscus. Savedo herinnert u hier tijdig per mail aan. Het proces van de aanvraag is afhankelijk van het land waar u uw deposito heeft afgesloten. Ongeacht waar u uw deposito heeft afgesloten, wordt u door Savedo ondersteunt gedurende dit proces door middel van instructies, tijdige communicatie en eventuele benodigde documentatie.

 

Heb ik een jaaroverzicht nodig?

Een andere veelgestelde vraag gaat over het jaaroverzicht. U heeft namelijk geen jaaroverzicht van uw deposito nodig om belastingaangifte te doen. Dit komt doordat de Nederlandse Belastingdienst doorgaans met andere landen automatisch gegevens over financiële rekeningen uitwisselt. Bovendien, is er bij bijna al onze banken geen sprake van rente-op-rente en wordt uw rente en inleg pas aan het einde van de looptijd uitbetaald. Dit betekent dus dat de hoogte van uw deposito niet verandert. 

Mocht u – voor uw eigen administratie – toch graag een overzicht hebben, dan raden wij aan het aanvraagformulier van uw deposito of het eerste bankafschrift te gebruiken. 

 

Waar vind ik meer informatie? 

Als u meer wilt lezen over bron- en vermogensbelasting in het algemeen, bezoek dan onze belastingpagina. U vindt hier tevens per land hoeveel bronbelasting er wordt geheven en naar hoeveel het kan worden verlaagd. Ook vindt u veel antwoorden bij onze veelgestelde vragen en staat onze klantenservice u tussen 10:00 – 18:00 (werkdagen) graag te woord.