Gescheiden vrouwen die met hun ex tot de hogere inkomensgroep behoorden, slagen er doorgaans niet meer in dezelfde financiële levensstandaard te bereiken. Mannen slagen daar na een scheiding wél in, ongeacht tot welke inkomensgroep ze behoorden.

Dit constateerden wetenschappers van de Britse Universiteit van Cambridge onlangs. Ze deden onderzoek naar de veranderingen in de leefsituaties van gescheiden Britse mannen en vrouwen, onderverdeeld in 3 inkomensgroepen.

Nieuwe partner
Essentieel om weer te leven zoals voor de scheiding, is het vinden van een nieuwe partner. Voor gescheiden mannen en vrouwen die tot de lagere inkomensgroep behoorden, is een scheiding financieel gezien dan zelfs een zegen. In dat geval stijgt het inkomen van Britse vrouwen met liefst 38%, terwijl de scheiding hun inkomsten met 19% terugbracht.

Echtelijk huis
Doorgaans verlaten Britse mannen en vrouwen na een echtscheiding het huis waarin ze woonden. 70% van de mannen en 64% van de vrouwen doet dit binnen 3 jaar na de breuk. Als de partners een afhankelijk kind hebben, zijn het echter wel vrouwen die relatief vaak in het echtelijk huis blijven wonen. Als er geen kind is, is het juist vaker de man die blijft.

Schade beperken
Om de financiële verliezen te beperken, trekken mannen relatief vaak in bij familie of vrienden. In lagere en middeninkomensgroepen wonen 4,5 keer zoveel mannen bij familie dan vrouwen. Maandelijks houdt hij gemiddeld tussen de 13% en 15% minder Britse ponden over als hij niet bij familieleden of bekenden zou wonen. Ook vrouwen houden zo de schade beperkt, alleen kiezen zij minder voor deze optie.