Nadat het Zuid-Duitse Raiffeisen Gmund sinds september een negatieve spaarrente aan particulieren rekent, gaat er nog een schaap over de dam: het Duitse Volksbank Stendal.

Volksbank Stendal hanteert vanaf heden net als Raiffeisen Gmund een boeterente wanneer klanten meer dan €100.000 op de spaarrekening parkeren, zo bericht het Duitse Handelsblatt. Deze klanten krijgen over het restbedrag een ​​boeterente van 0,4%.

Traditiegetrouw belonen banken hun klanten juist als ze meer spaargeld plaatsen, omdat ze dan meer kapitaal hebben om te investeren. Maar banken in Noordwest-Europa hebben inmiddels zo weinig investeringsmogelijkheden, dat ze overwegen om klanten juist te beboeten als ze meer geld deponeren. Steeds meer banken schroeven hun spaarrentes terug en inmiddels dus ook met rode cijfers.

Dat brengt ons terug bij een onderzoek wat we vorige maand bij Savedo Duitsland hadden uitgezet: hoe is de reactie van de Duitse spaarder, wanneer deze uitzondering steeds meer regel wordt? Veel particuliere spaarders houden zich immers met deze vraag bezig. Het Duits marktonderzoeksinstituut GfK heeft vervolgens voor ons navraag gedaan bij 1064 Duitsers en ontdekte onder meer dat ze naar de oude sok terug willen keren.

Onderzoeksresultaten:

> De helft van Duitse spaarders (54,7%) zou bij negatieve rente spaartegoed meer contant geld in huis bewaren en verstoppen, bijvoorbeeld onder het hoofdkussen.

> Ongeveer een derde (34,2%) zou meer geld uitgeven en/of minder sparen om zodoende het probleem van negatieve rente te omzeilen.

> 15,2% van de ondervraagden zou met het geld liever onroerend goed kopen dan negatieve rente betalen. 

> Op de vierde plaats staat met 12,1% de optie belegging in aandelen, fonds of deelname.

> 11,6% van de ondervraagden zou in goud en/of zilver beleggen.

> Andere investeringen (bijvoorbeeld deposito’s over de grens) wordt als zesde genoemd (10,9%).

Savedo biedt een online particuliere marktplaats waar om de beste spaarrentes gestreden wordt door banken binnen de Europese unie. Al het aanbod valt onder depositogarantiestelsels die aan de richtlijnen van de Europese Unie voldoen. Elke inleg is daardoor per bank tot €100.000 gedekt.