undefined

De digitalisering van bedrijven is realiteit. Voor veel bedrijven, zoals banken, heeft digitalisering aan twee kanten: het automatiseren van processen verloopt relatief snel, echter het opnieuw opbouwen van hun bedrijfsmodellen om te profiteren van de nieuwe wereld van digitaal bankieren gebeurt voornamelijk traag. De implementatie van echt diepgaande innovatie staat dus nog vooral in de kinderschoenen. Banken laten dit vaak over aan de grote technologieaanbieders en FinTechs - een samentrekking van ‘financiële technologie - om vorm te geven aan de toekomst van het bankieren.

 

Samenwerking tussen banken en FinTechs

Banken vertrouwen steeds meer op partnerschappen met FinTechs, omdat ze worden gezien als drijvende kracht achter de digitale ontwikkelingen in de markt voor financiële diensten. Volgens de studie Sector Compass Banking werkt 64% van de banken met de FinTechs. Een voorbeeld van zo’n FinTech is het succesvol Nederlandse bedrijf Ayden: een online betaalsysteem waarmee bedrijven alle betalingen kunnen afhandelen, in plaats van verschillende aan elkaar gekoppelde systemen. Ayden voert hiermee betalingen uit voor verschillende webwinkels en technologiebedrijven.

In het algemeen biedt digitalisering kansen voor de financiële sector, zoals lagere kosten, verhoogde efficiëntie, vereenvoudigde toegang tot financiële producten en een grotere productdiversiteit. Om digitalisering een positieve impact te laten hebben op de gehele samenleving, moeten bedrijven zoals FinTechs een dialoog aangaan met beleidsmakers, regelgevers en brancheverenigingen.

 

Digitalisering als een positieve bijdrage aan de maatschappij

Het World Economic Forum (WEF) heeft Deposit Solutions, moederbedrijf van Savedo, als de eerste Europese FinTech toegelaten tot haar netwerk. Dit netwerk genaamd "Center van de vierde industriële revolutie" werd in 2017 opgericht door het WEF in San Francisco waarin bedrijven, overheden, en andere deskundigen werken wereldwijde samen op het gebied van digitalisering. Andere bedrijven dat hieraan participeren zijn onder andere Microsoft, SAP en IBM. "Wij delen de overtuiging van het World Economic Forum dat digitale innovatie iedereen en overal ten goede zou moeten komen. Als een Duits technologiebedrijf zien we onszelf als verantwoordelijk en willen we bijdragen aan digitalisering met een positief effect op de samenleving als geheel. We kijken ernaar uit om een ​​bijdrage te leveren aan de dialoog binnen het WEF”,Tim Sievers, oprichter en CEO van Deposit Solutions.

Binnen het wereldwijde netwerk is het FinTech-bedrijf betrokken bij de werkgroep 'digitale handel en grensoverschrijdende gegevensstromen'. Andere projecten zijn onder meer het gebied van kunstmatige intelligentie en machine learning, autonoom en stedelijke mobiliteit, blok keten, het Internet of Things (IoT) en nieuwe productietechnologieën, zoals robotica en 3D printing.