Spaargeldjpg 708250

Nederlandse huishoudens hebben dit jaar, tot en met mei, ruim €6,6 miljard meer spaargeld gestort dan opgenomen bij Nederlandse banken. Dat blijkt uit de maandelijkse monitor van Savedo, op basis van cijfers van het Centaal Bureau voor de Statistiek. Resultaat: Nederlandse huishoudens hadden eind mei ongeveer €345 miljard op binnenlandse spaarrekeningen staan, een recordniveau.

Per particulier huishouden komt dit gemiddeld neer op ruim €44.800. Ter vergelijking: in 2004 had een Nederlands huishouden nog gemiddeld €28.000 op de bank staan.

Rente daalt

Waar een nieuwe mijlpaal geslagen is, zagen we bij Savedo van januari tot en met mei echter wederom de bijgeschreven rente bij Nederlandse spaarrekeningen teruglopen: dit totaal komt nu tot nu toe uit op €2 miljard, terwijl de Nederlandse banken vorig jaar over dezelfde periode nog €2,4 miljard bijschreven.

Nemen we het totale spaartegoed van €345 miljard als uitgangspunt, dan komen we uit op een gemiddelde bankrente van zo’n 0,6%. Omdat in januari relatief het meest bijgeschreven wordt, valt dit percentage aan het eind van het jaar naar verwachting lager uit. De hoogste Nederlandse spaarrente met opzegmogelijkheid bedraagt overigens sinds deze maand nog maar 0,8%.

In 2014 bedroeg de totale bijgeschreven rente overigens nog €3 miljard. Om nog maar niet te spreken over 2013, toen Nederlandse huishoudens van januari tot en met mei €3,9 miljard rente bijgeschreven kregen.

Vrij opneembare deposito's

Ondanks de teruglopende renteopbrengsten reikt het totale Nederlandse spaartegoed dus tot ongekende hoogte en dan vooral door een toegenomen inleg bij de vrij opneembare deposito’s: het totale spaartegoed bij deposito’s met opzegtermijn steeg van ruim €284 miljard naar €292,5 miljard. Ook bij de deposito’s met vaste looptijd was er in de eerste vijf maanden een lichte instroom van spaargeld te zien, met een stijging van €52 miljard naar bijna €52,5 miljard.

Hogere rentes bij Savedo

Savedo zoekt voor u continu naar alternatieve aanbieders die de trend van een teruglopende spaarrente doorbreken, waarbij uw spaargeld altijd tot €100.000 gedekt wordt. Bekijk hier ons aanbod.