Op 19 april 2016 heeft Savedo zijn online-platform voor spaargeld in Nederland gelanceerd. Daarmee is Savedo het eerste en enige AFM vergunning-houdende renteportaal in Nederland. Voor de van oorsprong Berlijnse onderneming is dit de eerste stap in het niet-Duitstalige buitenland.


Savedo heeft sinds de start van het Duitse platform in 2014 internationalisatie consistent als doel gesteld. De eerste uitbreiding voltrok zich al in april 2015 naar de Oostenrijkse markt. Van het bergachtige Oostenrijkse alpenland daalde het af naar de Nederlandse lage landen. Het eerste succes van de financiële dienstverlener was inmiddels geboekt.

“De weg naar financiële dienstverlening in Nederland was alles behalve simpel,” berichtte Savedo’s Managing Director Christian Tiessen. Buiten de uitbreiding en aanpassing van de technische infrastructuur waren het ook juridische hindernissen die men overwinnen moest. “We zijn vandaar ook bijzonder trots, dat we door de Autoriteit Financiële Markten capabel bevonden zijn respectievelijk een AFM-vergunning als financieel bemiddelaar hebben mogen ontvangen, waardoor het mogelijk is intrede te doen in de Nederlandse markt.” De verlening van deze vergunning betekent “dat een investering via Savedo niet alleen een lucratieve, maar ook een transparante en veilige weg uit de ‘spaarmisère’ zal betekenen.”

Want naast Duitsland en Oostenrijk, is het ook in Nederland momenteel niet bijzonder goed gesteld met de gemiddelde rente op bankdeposito’s. Ondanks het renteklimaat, behoren spaarrekeningen en deposito’s nog altijd tot de meeste geliefde vormen van sparen. Zo’n 350 miljard euro hebben onze 17 miljoen inwoners momenteel op spaarrekeningen bij Nederlandse banken staan. Gezien een verwaarloosbaar hogere rentevoet ten opzichte van het Duitse buurland, mag de start van Savedo in Nederland als uiterst positieve aangelegenheid ervaren worden.

Aanvankelijk biedt de Tsjechische J&T Banka op het Savedo-platform in totaal tien deposito’s aan, met looptijden van zes maanden tot en met tien jaar en rentes tot en met 2,2% per jaar. Op de meeste looptijden biedt de Praagse bank Nederlandse spaarders hiermee de hoogste rentevoet die men vinden kan binnen het huidige Nederlandse deposito-aanbod. Savedo zal zo snel mogelijk het aanbod uitbreiden, analoog aan het Duitse moederplatform, door het aan te vullen met andere banken en (spaar)producten.

Naast het grote animo voor sparen, is het vooral de hoge online-affiniteit van de Nederlanders die de nieuwe markt voor Savedo zo interessant maakt. Meer dan 90 procent van de Nederlandse bevolking vertrouwt bij het uitvoeren van dagelijkse financiële transacties op internetbankieren. In Duitsland bevindt dit aandeel zich eerder rond de 50 procent, hoewel ook daar het enthousiasme voor het zogenaamde “Digital Banking” steeds verder aan het groeien is.