Spaargeld is niets meer of minder dan een geldoverschot bij de bank parkeren. Er zijn talrijke mogelijkheden waarvoor je het spaarsaldo later kan gebruiken. Vier opties stellen we hier aan je voor.

1. Voor het opbouwen van een financiële reserve

Een nuttige stap is eerst een financiële reserve op te bouwen voor het geval je eens een grotere uitgave moet doen. Het kan gaan om bedragen variërend van 1000 euro tot 10.000 euro. Het spaarbedrag vormt dan een appeltje voor de dorst. Het is aan te raden deze reserve op een andere rekening te storten, bijvoorbeeld een subrekening of op een depositorekening, zodat je altijd over het geldbedrag kan beschikken.

2. Het opbouw van meer eigen vermogen

Zodra de financiële reserve is aangevuld, is het openen van een deposito een mogelijkheid je eigen vermogen beduidend te laten groeien. Voor deze stap moet je rustig de tijd nemen. Denk goed na en laat je zo mogelijk adviseren over welk spaarproduct het beste bij je past. Het rentepercentage, de looptijd en de betrouwbaarheid van de bank zullen belangrijke factoren zijn.

3. Leningen sneller terugbetalen

Als je een lening bij de bank aflost, kun je een deel van het spaartegoed gebruiken om de lening versneld aan de bank terug te betalen. Je hebt bijvoorbeeld elke maand 200 euro ter beschikking staan, hiervan kan je 100 euro gebruiken als extra aflossing van de lening; op jaarbasis is dit een bedrag van 1200 euro. Op deze manier is vooral een kleine financiering snel afbetaald, maar ook bij grotere bedragen loont zich deze strategie, omdat je hierdoor de looptijd van het krediet verkort.  

4. Een spaarpot voor het verlagen van kosten

Het spaargeld kun je ook gebruiken om verdere kosten te verminderen. Hoe? Wie bijvoorbeeld een eigen huis heeft met een cv ketel van twintig jaar oud zou kunnen nadenken over vervanging. Dit geldt ook voor andere apparaten met een langere gebruiksduur, zoals koelkasten of wasmachines. Door de behoorlijke afname van het stroomverbruik heb je de nieuwe aankoop al relatief snel terugverdiend.

Zijn er ook dingen die je niet met je spaargeld moet doen?

In de eerste plaats is het jouw spaargeld, dus wat je ermee doet, is je eigen beslissing. Echter bij sommige gebruiksdoeleinden is het verstandig om hierover vooraf goed na te denken. Het prijskaartje is altijd een belangrijke kwestie. Hierbij moet je onderscheid maken tussen eenmalige kosten of terugkerende kosten.

Vooral het laatste kan ertoe leiden dat je substantieel minder spaargeld maandelijks bijeen kan brengen en er een kleine spaarbuffer is dan je gewend was. Het maakt een belangrijk verschil of je een eenmalige uitgave doet zoals een extra vakantie óf wanneer je met het spaargeld een nieuwe auto financiert (die je niet echt nodig hebt) en hierdoor de maandelijkse uitgaven net zo hoog zijn als voor het gebruik van de bespaartips.

Samenvatting – Waar kan ik mijn spaargeld voor gebruiken?

Het is heel nuttig om jezelf deze vraag te stellen en het geld niet direct te besteden aan zaken die niet per se nodig zijn. Je kunt het spaargeld op verschillende manieren gebruiken en er zijn zeker mogelijkheden waarvan je kunt profiteren.