Sparen vormt in zijn essentie een geleidelijk opzij gelegd vermogen, dat een basis biedt voor een passieve inkomensbron uit rente en dividend. Maar de wijze waarop je spaart, verschilt natuurlijk enorm. Wij introduceren je bij deze het principe van ‘automatisch sparen’.

Dit principe wordt ook aangeduid met ‘pay yourself first’. Het automatisch sparen volgt vier principes:

  • Het 20%-principe

  • Het 50%-principe

  • Het herhalingsprincipe

  • Het automatiseringsprincipe

Het 20%-principe: dit gaat heel eenvoudig: je legt hierbij 20% van je salaris opzij. Belangrijk is dat je die 20% direct na ontvangst van je salaris op een aparte rekening stort. Zo houd je 20% lopende betalingen en consumptieve bestedingen gescheiden. Je kunt bovendien het psychologische effect dat van schaarste uitgaat (= ‘ik zal sparen wat er nog aan het einde van de maand over is’), tegengaan.

Deze 20% kan een opdringerig effect sorteren, vooral wanneer je het gevoel hebt niet met je geld uit te komen. Desondanks moet je het gewoonweg eens proberen. Vrije beroepsbeoefenaars kunnen nu opmerken dat ze geen regelmatige inkomsten hebben; in dit geval kun je aan de hand van je jaarlijkse inkomsten een maandelijks bedrag berekenen en hiervan 20% opzij leggen.

Het 50%-principe: bij je volgende loonsverhoging (jaarlijks of eenmalig) leg je 50% van de verhoging samen met de continue 20% opzij. Hiermee voorkom je een stijging in je uitgavenpatroon ten gevolge van de loonsverhoging en roep je deze gevaarlijke ontwikkeling een halt toe.

Het 50%-principe kun je verder uitbouwen. Wanneer je namelijk loonsverhoging krijgt, maar geen aanleiding hebt tot het doen van meer uitgaven, dan verhoog je de 50%! Voeg bijvoorbeeld van je laatste loonsverhoging 100% toe aan je spaargeld.

Het herhalingsprincipe: houdt in dat je het 20%-principe iedere maand herhaalt en het 50%-principe bij iedere salarisverhoging.

Het automatiseringsprincipe: hierbij automatiseer je de betalingen op een manier, zodat je hier niet meer maandelijks aan hoeft te denken. Regel bijvoorbeeld een machtiging voor automatische afschrijving. 

Een zinvolle overweging is om een aparte depositorekening te openen met een aantrekkelijk rentepercentage. Mocht dit bij een andere bank zijn dan heeft dit als voordeel dat je niet in de verleiding komt hiervan voortdurend geld op te nemen. En het vormt ook een zeer duidelijke scheiding.