Niet verrassend, maar toch goed nieuws voor onze partner uit Praag, J&T Banka. De Tsjechische bancaire sector blijkt stressbestendig genoeg om economische schokken het hoofd te bieden. Dat bleek gisteren weer uit de halfjaarlijkse stresstest van de Tsjechische centrale bank.

De Tsjechische bancaire sector heeft al een langere tijd een goede reputatie opgebouwd: in tegenstelling tot andere EU-lidstaten heeft het tijdens de crisis nooit enige overheidssteun nodig gehad. De sector kon ook in de crisisjaren zijn winst op peil houden, ondanks dalende rentes. Eerder bleek al uit wetenschappelijk onderzoek dat de hoogste winstmarges te vinden zijn bij banken die in Tsjechië zelf zijn opgericht, zoals onze partner J&T Banka.

Centrale bank

Door de sterke prestaties kunnen Tsjechische banken relatief eenvoudig hun eigen vermogen vergroten en ruim aan strengere Europese richtlijnen voldoen. De Tsjechische centrale bank spreekt over ‘hoge kapitaalratio’s’, wijzend op een gemiddeld percentage van 17,7% afgelopen september.

“De kapitalisatie van de hele sector blijft boven het wettelijk minimum van 8 procent, zelfs al zouden we uitgaan van een crisisscenario met stagnerende economische activiteiten in zowel Tsjechië als daarbuiten”, zo citeert persbureau Reuters een statement van het instituut.

Scenario's

Een gematigd basisscenario van de centrale bank schetste een toekomstige economische groei van 2,8 procent voor de komende twee jaar, evenveel als Tsjechië dit jaar naar verwachting gaat realiseren. In 2013 en 2014 noteerde Tsjechië nog een economische groei van 0,7% en 1,4%, gemeten op basis van het reële BBP.

Een crisisscenario van de centrale bank ging uit van een stevige neergang van de buitenlandse vraag. Dit leidt waarschijnlijk tot een verdubbeling van het percentage onrendabele leningen en een gemiddelde winstdaling van 40 procent bij de Tsjechische banken, vergeleken met 2015. Bij dit rampscenario zouden acht kleine Tsjechische banken, die 13,5% marktaandeel hebben, extra kapitaal nodig hebben.

Eerder dit jaar citeerden we bij Savedo ook een wetenschappelijke analyse waaruit blijkt dat Tsjechië economisch gezien het meest competitieve land van Centraal Europa is.